Comparatie XPS – EPS

aprilie 22, 2021by GiasXPS0
EPSvsXPS

Comparatie XPS – EPS

Polistirenul extrudat spongios (XPS) si polistirenul spongios (EPS), din punct de vedere al procesului de productie si mai ales al performantelor produsului, reprezinta doua grupe diferite de materiale rigide utilizate pentru izolarea termica. Panourile spongioase din cele doua tipuri au caracteristici tehnice diferite.
Polistirenul extrudat XPS se evidentiaza urmatoarele caracteristici esentiale: absorbtie foarte scazuta a apei, rezistenta mare la compresiune, valoare mai mica a conductivitatii termice, etc. Dar sa le consideram pas cu pas pentru a intelege mai bine performantele acestuia.

1.    Rezistenta termica (R) si conductivitatea termica (λ)
Rezistenta termica (R) si conductivitatea termica (λ) se stabilesc luand in considerare procesul de imbatranire, iar pentru aceasta se face un numar de minim de zece teste. Operatiunea de imbatranire se realizeaza cu ajutorul unor gaze de expandare cu o conductivitatea termica mai mica decat a aerului si care raman in interiorul materialului spongios XPS, pe diverse durate de timp, functie si de grosimea panoului de polistiren extrudat testat. Astfel, se simuleaza o imbatranire de 25 ani pentru semifabricatele XPS. Pentru a stabili valorile declarate producatorul va efectua masuratori directe, interne si externe. Valoarea corespunzatoare imbatranirii se simbolizeaza prin λmedie,a, care reprezinta conductivitatea termica medie a valorilor spumei de polistiren extrudat dupa imbatranire.
Standardele care reglementeaza felul in care sunt definite rezistenta termica (R) si conductivitatea termica (λ) sunt SR EN 13164, iar procedurile aplicate panourilor de polistiren extrudat si masuratorile efectuate sunt in conformitate cu SR EN 12667 pentru grosimi reduse ale panourilor, iar pentru semifabricate groase SR EN 12939.
Aceste valori vor fi declarate de catre producatorii de polistiren si se vor regasi in brosurile tehnice, pe site-urile web ale acestora, dar si pe ambalajele produselor. Producatorul va specifica in eticheta CE valoarea (λ) pentru conductivitatea termica calculata in conformitate cu metoda mentionata in SR EN 13164. Conductivitatea termica pentru placile XPS este in grupa de valori 0,030, 0,040 si 0,045 W/mK.
Valorile λ  ale GIAS Grafit XPS sunt λ ≥ 0.030.

2.     Absorbtia apei
Daca apa patrunde in structura materialului folosit pentru izolarea termica, aceasta duce atat la deteriorarea materialului respectiv, cat si la scaderea capacitatii de izolare termica. Apa are proprietatea de a conduce caldura de 25 de ori mai bine decat aerul. Materialul spongios de polistiren extrudat, datorita structurii sale celulare, este rezistent la apa si umiditate, constituind astfel o solutie pentru izolatia sigura si de lunga durata a constructiilor. Capacitatea de izolare termica nu este afectata de apa, materialul asigura o izolatie corespunzatoare pe toata durata de viata a cladirii.
Datorita acestei caracteristici a panourilor de XPS, acestea reprezinta un avantaj important in anumite utilizari de detaliu. De exemplu, in cazul acoperisurilor tip terasa, la sistemul tip terasa inversata, placile respective, datorita capacitatii de izolatie impotriva apei, constituie o solutie cu o durata mare de viata. De asemenea in cazul anveloparii din exterior a peretilor cladirilor, deoarece polistirenul extrudat XPS nu absoarbe apa chiar daca este supus in permanenta conditiilor meteo nefavorabile si este rezistent la cicluri de inghet – dezghet, isi pastreaza rezistenta pe toata durata de viata a cladirii, iar izolarea termica nu se deterioreaza in timp.

3.     Permeabilitatea la vaporii de apa (µ) – asa numita capacitate de a respira
Rezistenta impotriva difuziei vaporilor de apa, parametrul µ, defineste rezistenta la trecerea vaporilor de apa in raport cu rezistenta la trecerea aerului si este stabilita prin cantitatea de vapori de apa care trece prin unitatea de suprafata in unitatea de timp, in anumite conditii de temperatura si umiditate pentru o anumita grosime etalon de material testat.
Difuzia care se realizeaza la nivelul peretilor cladirilor, in termeni populari, capacitatea peretelui de a respira, se defineste prin parametrul µ pentru fiecare material de constructie. Astfel, fiecare material are un anumit coeficient pentru difuzia vaporilor de apa.
Materialele pe baza de polistiren extrudat, datorita rezistentei mari impotriva difuziei vaporilor de apa, au o valoare a parametrului µ care este optima pentru diferitele utilizari.
In continuare sunt prezentate comparativ valori ale parametrul µ:

µaer = 1
µvata minerala = 1
µEPS = 50-70
µXPS = 50-250
µMembrana bituminoasa = 20.000 – 50.000
µFolie de aluminiu = 1.000.000

Ce reprezinta parametrul Sd?
Sd = µ x d
Reprezinta lungimea drumului pe care trebuie sa-l parcurga vaporii de apa. Parametrul Sd este direct proportional cu rezistenta impotriva difuziei vaporilor de apa (µ) si cu grosimea utilizata de material (d).
Sd = grosimea echivalenta a unui strat de aer
Sunt prezentate mai jos, ca exemplu, distantele pe care trebuie sa le parcurga vaporii de apa in cazul diferitelor materiale de constructii:

Conform standardului DIN 4108, limita pentru neputinta de a respira a peretelui este Sd = 1500

4.    Rezistenta impotriva substantelor chimice si a solventilor
In exploatare, trebuie sa se tina cont de rezistenta materialelor termoizolante impotriva diverselor substante chimice deoarece aceste materiale intra in contact cu: adezivi, vopseluri, dizolvanti, separatori, produse pe baza de bitum, beton, etc. Panourile de XPS sunt rezistente la actiunile componentelor din diverse materiale de constructii cum ar fi: varul, cimentul, ghipsul, bitumul, serul fiziologic, acidul diluat, etc. In schimb nu sunt rezistente la: substante combustibile si pe baza de bitum, lacuri sau diluanti pe baza de solventi.

5.    Comportamentul in caz de incendiu
La fel ca toate celelalte materiale organice si XPS poate arde. In cazul in care nu sunt utilizate substante ce intarzie propagarea flacarii, XPS, la testarea ca produs de sine statator, se incadreaza in clasa E conform normelor de clasificare europene contra incendiilor. Deoarece produsul XPS nu se utilizeaza niciodata ca atare, adica nu este expus direct flacarii, ci este la randul sau acoperit de tencuieli sau alte produse, testarea acestuia impotriva incendiilor are sens sa fie efectuata impreuna cu materialul respectiv de acoperire.
Reactia unui material la incendiu este determinata de combustibilitatea materialului (daca este sau nu un material combustibil), gradul de persistenta a flacarilor si daca materialul imprastie sau nu picaturi incandescente. Rezistenta la incendiu reprezinta durata de timp in care materialul respectiv isi poate pastra ferma structura sa impotriva incendiului. Rezistenta la incendiu este influentata de parametrii de mai jos:
– procentul de aditivi cu rol de Intarziere a propagarii incendiului
– inflamabilitatea gazului de expandare
– proba testata (grosimea)
– densitatea produsului

Placile termoizolante GIAS Grafit XPS se incadreaza In clasa E de incendiu, ceea ce inseamna ca in cazul in care polistirenul extrudat XPS este in contact cu sursa de foc, el continua sa arda. In cazul in care se indeparteaza sursa de foc, focul se va stinge.

6.     Caracteristici mecanice
O alta caracteristica superioara a materialului spongios de tip polistiren extrudat XPS este reprezentata faptul ca prezinta rezistenta mecanica mare la incarcari atat de scurta cat si de lunga durata. Un material termoizolant care prezinta rezistenta mare la compresiune isi va micsora foarte putin grosimea in cazul unei sarcini si astfel nu se va schimba calculul relativ la izolatia termica, materialul pastrandu-si caracteristicile si valorile referitoare la capacitatea de izolare. Rezistenta termica este direct proportionala cu grosimea R = d / λ
Polistirenul extrudat este printre materialele spongioase cu rezistenta cea mai mare la compresiune. Ca masura de siguranta, se pot lua in calcul sarcini ce corespund unei deformari de baza de 10% a materialului.
Exista o legatura direct proportionala intre densitatea materialului XPS si una dintre caracteristicile sale foarte importante si anume rezistenta la compresiune/intindere. Pe masura ce creste densitatea si rezistenta materialului la compresiune/intindere va creste. Polistirenul GIAS Grafit XPS are o densitate minima de 32 kg/mc, cu cca. 20% decat a oricarui alt produs de tip similiar.

Legatura intre densitate si rezistenta la compresiune

Tabel comparatie XPS vs EPS

 

Legatura intre densitate si rezistenta la intindere

 

COMPARATIE XPS-EPX tabel comparativ densitate si intindere

 

Metoda de testare si de calcul este reglementata in SR EN 1606. Conform SR EN 1606, se accepta o intindere maxima de 2%.

7.    Stabilitatea dimensionala
Materialele termoizolatoare, prin natura lor, vor fi supuse unor variatii serioase de temperatura. Intre cele doua fete ale panourilor de polistiren vor exista diferente mari de temperatura; de asemenea, panourile vor fi supuse unor modificari rapide de temperatura datorita ciclurilor zi – noapte. Din acest punct de vedere, stabilitatea dimensionala este cea mai importanta caracteristica ce influenteaza comportamentul adecvat in perioada de exploatare al materialelor termoizolante. Materialul spongios de tip polistiren extrudat XPS se presupune ca are o structura celulara si o ordonare tridimensionala echilibrata, etansa, uniforma.

GiasXPS

Lasa un comentariu

Briotherm
GIAS XPS
Contactați-ne pentru a va oferi indrumare pentru utilizarea produselor noastre sau daca aveti o intrebare despre acestea;
Social Media
Luati legatura cu noi
Suntem receptivi la toate intrebarile dvs. si suntem deschisi sa comunica cu dvs. pe canalele de socializare.
Briotherm
GIAS XPS
Contactați-ne pentru a va oferi indrumare pentru utilizarea produselor noastre sau daca aveti o intrebare despre acestea;
Contacte Internationale
Unde ne găsești?
https://giasxps.ro/wp-content/uploads/2021/03/GIAS-EUROPA-FOOTER.png
Social Media
Luati legatura cu noi
Suntem receptivi la toate intrebarile dvs. si suntem deschisi sa comunica cu dvs. pe canalele de socializare.
ro_RORomanian